Position #11 September 2015
Kjell Pettersson, Områdeschef Stuveri
Varje år lastar och lossar Oxelösunds Hamns Stuveri ca 3,5
miljoner ton gods i Stadshamnen. En organisation på 41 hamn
operatörer och 7 tjänstemän jobbar flexibelt för att kunna erbju-
da hamnens kunder den bästa servicen dygnet runt, året runt.
– En av våra starkaste konkurrensfördelar är att områdesper-
sonal har ett genuint engagemang och att vi erbjuder service
dygnet runt. Samtidigt ställer det så klart högre krav på oss. Vi
måste ofta kunna få fram personal som jobbar natt, med kort
varsel. Men den beredskapen är alltid med oss i planeringen.
Vi lägger stor vikt vid att skapa flexibilitet i vår organisation,
berättar Kjell.
Stuveriverksamhetens huvudsakliga uppgift är att lasta och
lossa gods från och till fartyg och lagerutrymmen. Men det
är också en av de verksamheter som oftast lånar ut personal
till andra områden. Det skapar bredare kunskaper och en
större helhetssyn bland medarbetarna. Enligt Kjell Pettersson
Kjell Pettersson har jobbat som områ-
deschef Stuveri på Oxelösunds Hamn
sedan 2013. Ett uppdrag med stort an-
svar, särskilt på ett företag med visionen
att bli Europas bästa stuveri.
en förutsättning för att Oxelösunds Hamn ska kunna fortsätta
utvecklas och bli ännu bättre.
– Vi märker att vi blir bredare i vad vi jobbar med och vad
vi kan, genom hela organisationen. Det uppskattas av våra
kunder, och vi själva känner att vi har färre begränsningar.
Vi måste kunna reagera snabbt och vara rörliga, alltid med
samma höga kvalitet. I vår bransch är ingen dag den andra
lik. Motvind kan försena ett fartyg ett dygn. Bara en sådan sak
säger en del om hur flexibla vi måste vara. Att vi breddar våra
kunskaper är också en utveckling som ligger i linje med vårt
arbetssätt, där alla medarbetare är med och påverkar den
dagliga styrningen, säger Kjell.
Personlig utveckling
Att jobba med flexibel bemanning skapar fördelar för kunder,
men det innebär också att varje medarbetare har möjligheten,
och ansvaret, att utvecklas. Kjell får dagligen bevis på att detta
är ett arbetssätt som fått ett positivt gensvar i organisationen.
– Det roligaste i mitt arbete är att se hur mina medarbetare
utvecklas. Det är också de som ger mig energi. Att nå vår
vision att bli Europas bästa stuveri är något vi måste göra
tillsammans, men personligen känner jag faktiskt att vi redan
är där, avslutar han.
Med målet
att bli bäst
i Europa